Over Alette

De tijd van bladerteksten en zoekplaatjes is voorbij. De lezer wil een tekst die direct duidelijk is.
Alette den Exter

Ik kom ze vaak tegen: adviesteksten, brieven, e-mails waarin ik moet spitten en bladeren, voordat ik doorheb wat de schrijver mij wil vertellen. Zonde, denk ik dan! Wat scheelt het veel tijd en frustratie (bij zowel de schrijver als de lezer) als je de tekst beter indeelt. Schrijvers vertellen mij te worstelen met een ‘logische’ indeling. Zo hebben zij het nou eenmaal geleerd tijdens hun studie. Of ze moeten werken met verouderde formats op de werkvloer. Dat moet echt anders! En ik weet hoe.

 

Ik help je focussen en in rap tempo een krachtige tekst opstellen

Hoewel ik nog wel eens een notuleertraining, snelleestraining en een training creatief schrijven geef, vind ik de advieswereld het interessantst. Daar waar een expert met vastgeroeste schrijfpatronen de vertaalslag moet maken naar de lezer. Het spanningsveld tussen de correcte inhoud en heldere taal en aantrekkelijke tekst. Ik ben in mijn element als ik de deelnemer help focussen en hem laat zien hoe hij een hoop tijd en moeite kan besparen. Extra kick geeft het als hij na afloop zegt ‘Ik heb weer grip op mijn teksten en ik vind het schrijven nu zelfs leuker worden‘.

 

Mijn opdrachtgevers komen uit diverse hoeken (overheid, ICT, vastgoed, telecom, etc.). Daarnaast train ik in opdracht van trainingsbureaus als IFBD, Boertien Vergouwen Overduin, Loo Van Eck, Hamilton Bright, PBLQ,  GITP, Sprankel en Co en Dutch Training Professionals.

 

Je kunt van mij een inspirerende, concrete en vooral praktische training verwachten. Inspirerend door de voorbeelden, filmpjes en modellen die ik laat zien. Maar ook concreet en praktisch, zodat de tips direct te vertalen zijn naar het dagelijkse schrijfwerk van de deelnemers. Ook krijgen ze van mij feedback op hun eigen teksten en doe ik verbetersuggesties. Zo weten ze precies hoe ze de tekst meer slagkracht kunnen geven.

 

Mijn achtergrond
Geboren en getogen in Den Haag. Na de studie Communicatie aan InHolland, volgde ik een master Communicatiestudies aan de Universiteit van Utrecht (Letteren) deed ik onderzoek naar het effect van tekstkenmerken op kennis, houding en gedrag van de lezer. Dat leverde veel praktische schrijftips op die ik na mijn studie direct kon toepassen als trainer en adviseur schriftelijke bedrijfscommunicatie bij de beste schrijftrainingsbureaus Boertiengroep en later Vergouwen Overduin.

 

Ongeveer 8764 trainingsuren en vele kilometers later, startte ik Alette den Exter Tekstadvies en -Training. Ik richt me sindsdien op de praktijk van de schrijvende professional: de vakspecialist die er niet voor heeft gekozen teksten te schrijven, maar dit wel als onderdeel van zijn functie ziet. Ik maak hem het schrijven makkelijker. En vaak zelfs leuker.

Wat zeggen mijn opdrachtgevers?

Pitch! Van elevator tot aanbesteding

Samen met Rick Willemsen schreef ik het boek ‘Pitch! Van elevator tot aanbesteding’. Stap voor stap naar jouw unieke pitch. Vol handige do’s and don’ts en een extra hoofdstuk over de pitch in aanbestedingsteksten.

 

Hierin lees je onder andere:

  • hoe je denkt vanuit koopmotieven van je lezer;
  • hoe je de boodschap omhoog brengt;
  • hoe je omgaat met bezwaren;
  • hoe je prikkelende taal gebruikt;
  • hoe je slim inschrijft op aanbestedingen.