Een overtuigende offerte schrijven

Voorstel, subsidieaanvraag of aanbestedingstekst; een goed opgestelde offerte overtuigt een opdrachtgever om met u in zee te gaan. Tenzij er gewoon een prijsofferte gevraagd wordt, komt er heel wat schrijfwerk kijken bij het maken van een overtuigende offerte. U bent bovendien vaak niet de enige die uw potentiële klant probeert te overtuigen. U zult zich in uw offerte moeten onderscheiden van de concurrenten.

Moet u een offerte schrijven? Denk aan deze onderdelen

Naast een duidelijk aanbod met concrete resultaten en een acceptabele prijs voor de klant spelen de vorm, de indeling en de toon een belangrijke rol in de overtuigingskracht van uw offerte. Hier zijn veel tips over te geven. Voor nu; denk bij het schrijven van uw offerte in ieder geval aan de volgende onderdelen:

  • Titelblad: een mooi duidelijk titelblad laat niet alleen zien wie u bent, maar prikkelt om de offerte open te slaan.
  • Inleiding: gebruik deze paragraaf om beknopt de klantsituatie en klantvraag te noemen. Hier laat u zien dat u de wereld van de klant goed begrijpt en creëert u urgentie voor uw dienst of product.
  • Aanbod en prijs: vertel hier beknopt hoe u het probleem oplost en wat de prijs hiervan is.
  • Stappenplan: maak uw aanpak transparant en onderscheidend door toe te lichten hoe u te werk gaat. Geef hier per stap aan waar de meerwaarde voor uw klant ligt.
ADE__0000s_0001_SCORENDE OFFERTES SCHRIJVEN
  • Planning: schets bij langdurige projecten een tijdspad. Deze kunt u vaak prima grafisch vormgeven.
  • Voorwaarden: zijn er voorwaarden verbonden aan de levering of dienst? Noteer die dan duidelijk in de offerte. Zo is er achteraf geen discussie.
  • Begeleidende tekst: maak de begeleidende tekst klantgericht en persoonlijk. Vergeet ook niet een concrete vervolgactie te vermelden.

Schrijf met meer gemak scorende offertes

Zakt na het lezen van dit artikel de moed in uw schoenen? Geen paniek! Ik help u graag verder. Na het volgen van mijn offertetraining schrijft u met meer gemak offertes met een hogere hitratio.