Een overtuigende offerte schrijven

Voorstel, subsidieaanvraag of aanbestedingstekst; een goed opgestelde offerte overtuigt een opdrachtgever om met je in zee te gaan. Zeker wanneer je maatwerk levert, komt er heel wat schrijfwerk kijken bij het maken van een overtuigende offerte. Je bent bovendien vaak niet de enige die deze potentiële klant probeert te overtuigen. Je zult je met jouw offerte moeten onderscheiden van de concurrenten.

Moet je een offerte schrijven? Denk aan deze onderdelen:

Naast een duidelijk aanbod met concrete resultaten en een acceptabele prijs voor de klant spelen de vorm, de indeling en de toon een belangrijke rol in de overtuigingskracht van jouw offerte. Hier zijn veel tips over te geven. Voor nu; denk bij het schrijven van de offerte in ieder geval aan de volgende onderdelen:

  • Titelblad: een mooi duidelijk titelblad laat niet alleen zien wie je bent, maar prikkelt om de offerte open te slaan. Gebruik een ondertitel met het resultaat voor de klant. 
  • Inleiding: gebruik deze paragraaf om beknopt de klantsituatie en klantvraag te noemen. Wat is de aanleiding tot deze offerte? Hier laat je zien dat je de wereld van de klant goed begrijpt en creëer je urgentie voor jouw dienst of product. 
  • Aanbod en prijs: vertel hier beknopt hoe je het probleem oplost en wat de prijs hiervan is.
  • Stappenplan: maak de aanpak transparant en onderscheidend door toe te lichten hoe je te werk gaat. Geef hier per stap aan waar de meerwaarde voor de klant ligt.
ADE__0000s_0001_SCORENDE OFFERTES SCHRIJVEN
  • Planning: schets bij langdurige projecten een tijdspad. Deze kun je  vaak prima grafisch vormgeven.
  • Voorwaarden: zijn er voorwaarden verbonden aan de levering of dienst? Noteer die dan duidelijk in de offerte. Zo is er achteraf geen discussie. Noem ze trouwens liever niet ‘voorwaarden’, maar ‘afspraken om het traject soepel te laten verlopen’. 
  • Begeleidende tekst: maak de begeleidende tekst klantgericht en persoonlijk. Vergeet ook niet een concrete vervolgactie te vermelden.

Schrijf met meer gemak scorende offertes

Zakt na het lezen van dit artikel de moed in je schoenen? Geen paniek! Ik help je graag verder. Na het volgen van mijn offertetraining schrijf je met meer gemak scorende offertes.