Een overtuigende adviestekst schrijven doet u zo

Schrijft u regelmatig adviesrapporten of beleidsteksten en vindt u het lastig de juiste inhoud op papier te krijgen? Kost dit meer tijd en moeite dan u zou willen? Dan is de training adviesteksten schrijven een must.  

Om u alvast op weg te helpen bij het schrijven van uw adviesteksten deel ik graag een paar van mijn tips:

Ken de wereld van uw lezer
Uw adviesrapport of beleidstekst is pas een helder beslisdocument als u rekening houdt met de beweegredenen van uw lezer. Wat zijn de behoeften, belangen en bezwaren van de lezer? Door van tevoren goede uitvraag te doen en in het hoofd van de lezer te kruipen kunt u de inhoud van uw offerte goed aan laten sluiten.

Schrijf vanuit de kern
Niet alleen de inhoud van uw advies- of beleidstekst maakt een overtuigend verhaal, maar ook de structuur. U helpt de lezer het best door uw adviesrapport of beleidstekst piramidaal te structureren. Dat wil zeggen; hoofdboodschap eerst en dan de onderbouwing. Hoe u dit precies doet, leert u in de training adviesteksten schrijven. Daar oefent u onder andere met het gebruik van een argumentatieboom. Dit maakt uw tekst logischer, overtuigender en bovendien een stuk korter!

Gebruik toegankelijke taal
Schrijft u zoals u praat of gaat bij u tijdens het schrijven die formele knop om? Weet dat woorden als tevens, welke, alsmede, voorts en d.d. onnodig veel stof en grijze haren meegeven aan uw tekst. Ze kunnen zelfs afleiden van de boodschap. Bovendien stralen ze meestal een ander beeld uit dan wenselijk of passend is. Zonde!

Zijn deze tips voor u makkelijker gelezen dan gedaan? Volg dan de training adviesteksten schrijven.

Ja, ik wil de beste adviesteksten leren schrijven!

Wilt u met uw collega’s ook overtuigende adviesteksten leren schrijven? Neem dan gerust contact op. Ik kom graag vrijblijvend op de koffie om kennis te maken en de mogelijkheden van een schrijftraining te bespreken.