Een overtuigende adviestekst schrijven doet u zo

Schrijf je regelmatig adviesrapporten of beleidsteksten en vind je het lastig de juiste inhoud op papier te krijgen? Kost dit meer tijd en moeite dan je zou willen? Dan is de training adviesteksten schrijven een must.  

Om je alvast op weg te helpen bij het schrijven van jouw adviesteksten deel ik graag een paar van mijn tips:

Ken de wereld van de lezer
Jouw adviesrapport of beleidstekst is pas een helder beslisdocument als je rekening houdt met de behoeften, belangen en bezwaren van de lezer. Door van tevoren goede uitvraag te doen en in het hoofd van de lezer te kruipen kun je de inhoud van de tekst goed aan laten sluiten.

Schrijf vanuit de kern
Niet alleen de inhoud van je advies- of beleidstekst maakt een overtuigend verhaal, maar ook de structuur. Je helpt de lezer het best door het adviesrapport of de beleidstekst piramidaal te structureren. Dat wil zeggen; hoofdboodschap eerst en dan de onderbouwing. Hoe je dit precies doet, leer je in de training adviesteksten schrijven. Daar oefen je onder andere met het gebruik van een argumentatieboom. Dit maakt de tekst logischer, overtuigender en bovendien een stuk korter!

Schrijf zoals je praat
Gaat bij jou tijdens het schrijven die formele knop om? Weet dat woorden als tevens, welke, alsmede, voorts en d.d. onnodig veel stof en grijze haren meegeven aan de tekst. Ze kunnen zelfs afleiden van de boodschap. Bovendien stralen ze meestal een ander beeld uit dan wenselijk of passend is. Zonde! Probeer eens te schrijven zoals je het face to face zou zeggen. De doorschrijftechniek kan daarbij helpen. Dat is een van de formuleringsoefeningen uit de schrijftraining.

Zijn deze tips voor jou makkelijker gelezen dan toegepast? Volg dan de training adviesteksten schrijven.

Ja, ik wil de beste adviesteksten leren schrijven!

Wil je met jouw collega’s ook overtuigende adviesteksten leren schrijven? Neem dan gerust contact op. Ik kom graag vrijblijvend op de koffie om kennis te maken en de mogelijkheden van een schrijftraining te bespreken.